ایتنا – برخی کارشناسان معتقدند استفاده از گوشیهای هوشمند و رسانههای اجتماعی عامل اصلی افزایش اختلالات روحی و روانی به ویژه افسردگی در میان نوجوانان است. اما تا چه حد این ادعا صحیح است؟
گروهی از کارشناسان نظیر جاناتان هایت روانشناس اجتماعی معتقدند در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ میلادی با گسترش استفاده از گوشیهای هوشمند و رسانههای اجتماعی، سقوط شدیدی در سلامت روان نوجوانان، به ویژه در میان دختران جوان روی داد.
آمارها از افزایش چشمگیر موارد بستری در بیمارستان به دلیل خودآزاری و خودکشی در میان نوجوانان آمریکایی در این بازه زمانی حکایت دارد.
با این حال، کارشناسانی چون اندرو پرزیبلسکی استاد دانشگاه آکسفورد این ادعاها را رد میکنند. پرزیبلسکی میگوید: به نظر نمیرسد اتفاق بزرگی برای سلامت روان در حال رخ دادن باشد. در برخی نقاط، شرایط برای نوجوانان بدتر شده اما شواهدی دال بر اینکه این روند نتیجه گسترش فناوری است، وجود ندارد.
دادههای بینالمللی نیز روندهای متفاوتی را در کشورهای مختلف نشان میدهند. در حالی که در بریتانیا و آمریکا افزایش نگرانکنندهای در اختلالات خلقی نوجوانان دیده میشود، در کشورهایی مانند کانادا و کره جنوبی کاهش قابل توجهی در میزان افسردگی نوجوانان گزارش شده است.
محققان معتقدند جدا کردن تاثیرات فناوری از تغییرات در روشهای تشخیصی و افزایش آگاهی نسبت به سلامت روان دشوار است. برخی نیز تاکید دارند که حتی اگر رسانههای اجتماعی بر رفاه نوجوانان تاثیر منفی داشته باشند، این تاثیر تنها بخش کوچکی از عوامل موثر است و نمیتوان همه چیز را به آن نسبت داد.
ایمی اوربن از دانشگاه کمبریج در این باره میگوید: من فکر میکنم نگرانی در مورد گوشیهای هوشمند بیش از حد مطرح شده و تا حدی درباره آن اغراق شده است.”
در نهایت، کارشناسان تاکید میکنند زندگی افراد بسیار پیچیده است و نمیتوان پدیدههای اجتماعی گسترده را صرفاً به تاثیر یک عامل منفرد نسبت داد. آنها همچنین خواستار تحقیقات بیشتر در این زمینه و درک عمیقتر پیچیدگیهای آن هستند.
منبع : سایت خبری فناوری اطلاعات (ایتنا)